Luho

Deprecated: Optional parameter $do declared before required parameter $data is implicitly treated as a required parameter in /mnt/web624/a1/28/511827028/htdocs/STRATO-apps/wordpress_01/app/wp-content/plugins/html5-video-player/inc/Elementor/VideoPlayer.php on line 537

Home

3D printen

3D-printen is een technologie die enkele jaren geleden nog in de kinderschoenen stond. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een belangrijk universeel proces met onbegrensde mogelijkheden. Er bestaan verschillende soorten 3D-printers en printtechnieken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Wij bieden op maat gemaakt advies voor uw behoeften. Als u ons een idee geeft van het beoogde gebruik van de 3D-print, kiezen wij het meest geschikte proces en kunnen we uw bestand mogelijk aanpassen om de beste resultaten te behalen.

Wilt u iets laten 3D printen of ontwikkelen voor 3D printen neem dan contact met ons op

Meer weten over de technieken en mogelijkheden?

Laten we dieper ingaan op enkele van de meest prominente 3D-printtechnieken en hun respectieve sterke en zwakke punten. Om een idee te schetsen van de mogelijkheden. 

De technieken

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM is een van de meest toegepaste 3D-printtechnieken. Het werkt door gesmolten plastic filamenten laag voor laag af te zetten om een object te creëren. Deze methode staat bekend om zijn toegankelijkheid en kosteneffectiviteit, maar kan resulteren in lagere precisie en zichtbare lagen in het eindproduct.

Diverse materiaal eigenschappen mogelijk.

Stereolithografie (SLA)

SLA maakt gebruik van een vloeibare hars die uithardt door een UV-laser. Het staat bekend om zijn hoge precisie, vooral bij kleine onderdelen. Echter, het materiaal kan broos zijn en de benodigde hars kan kostbaar zijn.

Diverse materiaal eigenschappen mogelijk.

Selective Laser Sintering (SLS)

SLS gebruikt een laser om poedermaterialen, zoals kunststoffen, metalen of keramiek, laag voor laag te smelten en te verharden. Deze methode biedt grote ontwerpvrijheid, maar kan kostbaar zijn en beperkingen hebben in materiaalkeuze.

Continu Fiber Printing (CFP)

CFP is een vooruitstrevende 3D-printtechnologie gebaseerd op FDM printen. Het maakt gebruik van continue vezels zoals koolstofvezels of glasvezels die door de printkop worden gevoerd. Tijdens het printen worden deze vezels nauwkeurig in de materialen geïntegreerd, wat resulteert in composietonderdelen met uitzonderlijke sterkte en duurzaamheid. 

De controle over de vezeloriëntatie geeft keus over specifieke mechanische eigenschappen voor uiteenlopende toepassingen.

Materialen

Bij Luho Design & Engineering hebben we toegang tot verschillende materialen en technieken, waardoor we in staat zijn om aan uw behoeften te voldoen. We zijn in staat om zelf te voorzien, maar kunnen ook samenwerken met andere bedrijven om aan specifieke vereisten te voldoen. Deze lijst van materialen geeft u inzicht in wat mogelijk is om te printen en illustreert de diversiteit van de materiaaleigenschappen.

Plastics voor FDM:

  • PLA (Polymelkzuur): Biologisch afbreekbaar, lage smelt tempratuur, sterk.
  • PETG (Polyethyleentereftalaatglycol): Sterk, flexibel, bestand tegen chemicaliën.
  • ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen): Sterk, slagvast, geschikt voor functionele onderdelen.
  • ASA (Acrylonitril-styreen-acrylaat): Weersbestendig, UV-bestendig, geschikt voor buitentoepassingen.
  • Nylon: Flexibel, bestand tegen slijtage, hoge slagvastheid, geschikt voor functionele onderdelen.
  • Polycarbonaat: Sterk, bestand tegen hoge temperaturen en impact.
  • PP (Polypropyleen): Flexibel, chemisch bestendig, lichtgewicht.
  • TPU (Thermoplastisch Polyurethaan): Flexibel, scheur- en slijtvast, gebruikt voor elastische onderdelen.
  • TPC (Thermoplastic Copolyester): Flexibel, bestand tegen chemicaliën, schokabsorberend.
  • TPE (Thermoplastisch Elastomeer): Flexibel, elastisch, bestand tegen slijtage.
  • ESD (Electrostatic Dissipative): Antistatisch, voorkomt elektrische oplading, geschikt voor elektronische componenten.
  • PC-PBT (Polycarbonaat-Polybutyleentereftalaat): Bestand tegen hoge temperaturen, sterk en stijf.
  • PEEK (Polyetheretherketon): Hoge hittebestendigheid, chemische bestendigheid, geschikt voor extreme omstandigheden.
  • PEKK (Polyetherketonketon): Hoge sterkte, stijfheid en bestendigheid tegen hoge temperaturen.
  • HT (High-Temperature): Bestand tegen hoge temperaturen, geschikt voor toepassingen met warmtebelasting.
  • PEI (Polyetherimide): Hoge thermische stabiliteit, vlamvertragend, geschikt voor engineeringtoepassingen.
  • PPSU (Polyfenylsulfon): Hoge sterkte, bestand tegen hitte en chemicaliën.
  • PVB (Polyvinylbutyral): Flexibel, transparant, gebruikt voor transparante of heldere prints.
  • XT (Copolyester): Sterk, stijf, transparant, geschikt voor optische toepassingen
  • PCL (Polycaprolacton): Biologisch afbreekbaar, lage smelttemperatuur, zacht en flexibel

Verder zijn er ook oplosbare materialen om prints te ondersteunen.

 

Resins

Resins zijn ontwikkeld voor SLA-printen. Ze zijn ontworpen om diverse technische eigenschappen te overbruggen. Er zijn meerdere families met verschillende materialen. Ter illustratie geef ik hier een paar voorbeelden van materiaalfamilies voor SLA 3D-printing die relevant kunnen zijn voor Luho Design & Engineering.

  • Engineering Resins: veelzijdige en betrouwbare materialen die ontworpen zijn om een breed scala aan eindgebruiksmaterialen te simuleren. Ze hebben verschillende eigenschappen zoals taaiheid, stijfheid, flexibiliteit, elasticiteit, hittebestendigheid, vlamvertraging en ESD-bescherming. Ze worden gebruikt voor het maken van prototypes, functionele onderdelen, gereedschappen, armaturen en meer.
  • Silicone Resins: zachte, buigzame en duurzame materialen die 100% silicone zijn. Ze zijn geschikt voor toepassingen die een hoge rek bij breuk, een hoge scheursterkte, een chemische en thermische weerstand en een fijne detailweergave vereisen. Ze worden gebruikt voor het maken van mallen, afdichtingen, kussens, maskers, protheses en meer.
  • Ceramic Resins: hoogdichte en hoogzuivere technische keramische materialen met uitzonderlijke prestaties in extreme omgevingen. Ze zijn zeer stijf, hard, slijtvast, mechanisch sterk en chemisch inert. Ze hebben ook een hoge thermische weerstand en geleidbaarheid. Ze worden gebruikt voor het maken van sensoren, elektronica, optica, ruimtevaart, energie en meer.

 

Metaal

  • Verschillende metalen zoals staal, aluminium, titanium, koper, nikkel en goud.

 

Hout

  • Materialen gemaakt van houtvezels, natuurlijke uitstraling, gebruikt voor meubels, speelgoed, modellen. Worden geprint via FDM met houtdeeltjes in thermoplastisch filament.